Напояване на соя

Напояване на соя

Соята е  култура, която се повлиява изкючително добре при поливни условия. Тя е един добър предшественик, когато се редува с пшеница. Още по-високи са добивите от нея, когато се редува с царевица при така наречената лентова технология на засаждане. Може да бъде и монокултура, но не е препоръчително, защото това е предпоставка за болести и плевели. Затова се прилага лентовото засаждане, като се редуват едната година царевица, а другата - соя.
При соята и царевицата не е необходимо да се прави дълбока обработка на почвата. Нормалната дълбочина на оран е около 20 см. Затова подземното капково напояване е много подходящо за нея, както и преносимата система Lay Flat, особено когато се редува с царевица. Семената на соята, в зависимост от влагата в почвата и вида й, се засяват на 5 – 7 см. дълбочина. Периодът на вегитация е от 75 до 200 дни в зависимост от условията на отглеждане и сорта. Соята не е сухоустойчиво растение и за развитието си има нужда от влага, което може да се постигне с капково напояване.

Напояване на соя

Средният добив на соя и царевица от декар, когато се прилага лентовата технология,  е 300-350 кг/дка за соята и 1000-1100 кг/дка за царевицата при неполивни условия. При поливни условия с добра равномерност и правилно торовнасяне добивите достигат до 500-550 кг/дка при соята и 1700-1800 до 2000 кг/дка при царевицата.
            При поливане с подземно капково напояване се постигат добиви от 350кг на декар като втора култура, след първа култура ечемик 850 кг на декар. Когато соята е засятя като първа култура, се постигат резултати от 450кг на декар.