Предпазване от слана на зеленчуци и ниски растения

Предпазване от слана на зеленчуци и ниски растения

    Проблем: С променливите климатични условия често се случва в обичайно топли зони да има дни, когато температурата да пада под нулата и това може да застраши късно-есенното или ранно-пролетното отглеждане на зеленчуци. Замръзванията могат да унищожат семената, да причинят изсушаване на надземната част на растенията, да забавят растежа или да причинят ранно опадане на цветовете, забавяйки, дори унищожавайки реколтата. Сланата попарва младите пролетни листа и цветове и унищожава бъдещата реколта. Есенната слана разваля или изцяло унищожава реколтата. Рязкото спадане на температурите може да унищожи крехката коренова система на растенията, отглеждани в саксии.
     Решение: Покриването с платна от специална тъкан. Тя създава благоприятен микроклимат за развитие на растенията и по-ранното им узряване. Може да се полага механизирано или ръчно - директно върху растенията или тунелите, веднага след засаждането. Идеално за защита на зеленчуци и цветя. Създава микроклимат ускоряващ развитието на салатни зеленчуци, моркови, ягоди, пъпеши и др. При открити площи се ползва с цел затопляне и предпазване от късни пролетни и ранни есенни слани. При оранжерийно производство води до спестяване на енергия. При производство на разсад в парници отпада необходимостта от затопляне на парниците при минусови температури (до – 4 градуса). Важно е да откривате растенията в топлите дни, за да избегнете прорастването.Позволява по-добра въздушна циркулация.

   Най-бързият и ефективен начин за предпазване на насажденията е покриването им с нетъкано платно от полипропилен, устойчиво на UV лъчи - AGRIVELO/ „Агривело“. Веднъж положено върху растенията, АГРИВЕЛО повишава температурата под него с до 2-3ОC и скъсява вегетационният период с 15 дни. Има добра пропускливост на вода и въздух.  Позволява директно напояване върху него, като не попива вода и изсъхва бързо. При интензивни дъждове и поливки може да образува джобове преди оттичане на задържаната отгоре вода. Използва се за защита на късно зеле, картофи, пипер, както и напролет предимно за опазване на разсадите и ранните зеленчуци на открито и в оранжерии и тунели. Плътност - 17гр/кв.м.

   Защитното покритие срещу слана и измръзване Агривело може да се разстила ръчно или механично. Директно върху полето или в тунели веднага след сеитба или засаждане и премахнат преди прибиране на реколтата. Може да се затисне в крайщата със камъни или купчинки пръст.

   AGROSPEED/ "Агроспийд" също е бяло нетъкано покритие от полипропилен с UV защита, малко по-плътно от Агривело - 19гр/кв.м. Покритието AGROSPEED е агро текстил изцяло съобразен нуждите на селскостопанските производители изработен изцяло от висококачествени материали. Благодарение на специалната си структура позволява преминаването на дъждовната вода и осигурява свободна циркулация на въздуха, което допринася за създаването на по-добри температурни условия за растенията.

   Използването на AGROSPEED в селското стопанство и градинарството (отглеждане на плодове и зеленчуци) в горското стопанство и овощарство предизвиква ускоряване на растежа на растенията и увеличава реколтата. Растенията под AGROSPEED растат по-бързо, започват да формират цветни пъпки по-рано и развиват по-голяма маса от надземните си части. AGROSPEED успешно предпазва младите растения през пролетта от студове. Може да се поставя и директно върху засадени семена, като не пречи на тяхното израстване. При поставяне на открити площи, трябва да бъде прикрепен към земята (в краищата) с пръст или тежки предмети, за да не бъде отнесен от силен вятър. Поливането на растенията става директно върху него, поради добрата му пропускливост на вода.

   За улеснение за селскостопанските производители при поставяне и прибиране на покритието е добавено двойно обкантване по 35см от двете страни, за всички размери над 4м.

   Друго покритие срещу слани, е специализираната мрежа ARRICOVER/ „Арикавър“ на Arrigoni Италия. Мрежата е значително по-пропусклива за въздух и вода. Не образува джобове с вода, които да притискат отглежданите под нея култури. Прозрачните нишки на мрежата не позволяват образуването на скреж и спомагат за повече светлина и оптимална фотосинтеза на отглежданите зеленчуци. „Арикавър“ подобрява микроклимата, предпазва от силен дъжд, вятър, птици, едри насекоми и животни. Може да се използва успешно, както при полеви условия, така и при отглеждане в тунели. Мрежата е популярна и за завиване на храсти и дървета за предпазване от зимни студове.

Arricover

   Прозрачността на ARRICOVER, съчетана с типичното изпотяване на плетени тъкани, осигурява добър обмен на въздух и създава сухо местообитание. По-малко влажност в естествените местообитания увеличава устойчивостта на замръзване на растенията. Не се образува конденз, като по този начин силно намалява развитието на гъбични заболявания.

Културите, защитени от ARRICOVER, имат вид на лятно растение през зимата: цвят, жизненост, правилен растеж. Защитените от ARRICOVER култури не страдат от стрес.

ARRICOVER предпазва от животни, птици и големи насекоми (Lepidoptera)

 Приложение

- производство на зеленчуци и цветя

- отглеждане на разсади за ранно производство

- на открити площи

- в парници и оранжерии

- отглеждане на плодове