Схеми за дъждуване на зеленчуци с разпръсквачи Water Bird

    • Схеми за разположение на разпръсквачите при напояване на 1000 кв.м. зеленчуци
    • Всички необходими материали за дъждуване на декар зеленчуци
    • Цена на декар поливна система с разпръсквачи Water Bird

    Монтажни схеми за разположнение на разпръсквачите при дъждуване на зеленчукови култури на площ от един декар. Схемата на дъждуване е приложима за напояване на:

    • слети култури - лук, моркови, спанак, маруля, салати и др.
    • редови култури - зеле, картофи, пипер, домати и др.
    Напояваното поле със зеленчуци е с размери 50м дължина и 20м ширина - общо 1000 кв. м. Изборът ни на разпръсквач за поливане е Water Bird Classic на фирма Toro, подходящ за дъждуване на гъсто засяти зеленчуци и зеленчуци, засяти на ред или вада. С цел да намалим броя на разпръсквачите, необходими за покриване на цялото поле, ще се спрем на дюзата с максимален диаметър. Дюзата е с параметри  при работно налягане при разпъсквача от 1,5 бара, кодирана с цвят червен. Посетете страниците на www.aquamat2000.com за подробна техническа информация отностно различните дюзи за разпръсквача Water Bird и техните параметри.
    Високата равномерност на поливката при наличното водно налягане е основен фактор за избор на схема на разположение на разпръсквачите.

    Поливна норма (мм/ч), равномерност на поливката (%)

    При работно налягане при разпръсквачите от 1,5 бара и равномерност на поливката над 85 % изборът ни е шахматна схема 5х5 метра, осигуряваща поливна норма от 10,6 мм/ч.
    Как да изчисля колко разпръсквачи са ми нужни, за да поливам декар зеленчуци?
    Шахматна схема 5х5 м - 25 кв.м площ, покрита от 1 разпръсквач.
    Обща площ поле със зеленчуци - 1000 кв.м
    Брой разпръсквачи - 1000/25 = 40 бр., разделени по равно на четери поливни участъка.

     Схема 1
       
    Схема 2
     

    Водата за поливане на зеленчуците първо преминава през филтъра. Той е важна част от напоителната система и инсталирането му е задължително. Филтърът удължава живота на вашата поливна система. Тръбната мрежа е изградена от полиетиленови тръби с висока (HDPE) и/или ниска плътност (LDPE), съединени помежду си с необходимите фитинги.
    Схема 1 - Предимството на тази схема е, че позволява едновременно поливане на два напоителни участъка чрез отварянето на един кран. Обединяването на двата поливни участъка в една зона изисква захранваща тръба с по-висок дебит. В примера е използвана полиетиленова тръба с висока плътност с диамеър 40 мм за захранваща тръба и полиетиленова тръба с ниска плътност с диаметър 32 мм за напоителните участъци. Като недостатък на схемата може да бъде посочен по-широкият набор от фитинги заедно с  по-високата цена в сравнение със Схема 2
    Схема 2 -
    Предимствата на тази схема са еднаквостта на водовземните възли, което я прави по-лесна за изпълнение и по-ниската крайна цена за декар. Изпълнението на поливната система със захранваща полиетиленова тръба с диаметър 40 мм позволява едновременно напояването на два напоителни участъка чрез отваряне на два крана. Комбинация при избора на участъци за поливане на зеленчуци е според личните предпочитания.

    Окомплектоване на разпръсквач Water Bird

    Код Наименование
    1014272 Микроразпръсквач Water Bird
    IT-IPG10091 Адаптор коничен 5 мм с 3/8" вътр.р
    IT-IPS0406-1 Колче за адаптор IPG10091 40 см
    IT-EHD504-1 Микротръба 4х6 мм
    SE05100100 Водовземен адаптор коничен 5,5 мм външ.
    SE0510100M Водовземен адаптор коничен 5,5 мм вътр.

    Видео и аксесоари за монтаж на разпръсквач Water Bird