Водна мъгла в дървообработването и кожухарството

Водна мъгла в дървообработването и кожухарството

Поддържането на постоянна влажност при обработката и съхранението на дърво или кожа е с висок приоритет. Дървото и кожата са хигроскопични материали, които в зависимост от относителната влажност на въздуха поемат или отдават вода. При по-висока въздушна влажност те ще абсорбират влага, докато се изравнят нивата на влажност в материала и околният въздух. При по-ниска относителна влажност дървото и кожата започват да отдават собствената си влага. Кожата губи своята еластичност, деформира се, става "чуплива". Дървото вследствие на различните стойности на влажност се свива или подува. Материалът се изкривява, появяват се пукнатини по повърхността, а в някои случаи - счупвания.
През две трети от годината относителната влажност на въздуха е твърде ниска за правилното протичане на процесите по обработка и боядисване на дърво и кожа. Инсталирането на система с водна мъгла ефективно намалява много от проблемите, свързани с деформацията на материалите вследствие на непостоянната влажност. Добавянето на датчици за влажност и температура позволява контролирането на двата показателя за оптимизиране на производственият процес.
При производството и обработката на дърво въздухът се насища с микроскопични парченца дървесина. Опасността от възникване на пожари е голяма. Водната мъгла се абсорбира бързо от хигроскопичните парченца дървесина. Те увеличават теглото си и падат на земята, откъдето лесно могат да бъдат отстранени. Водната мъгла филтрира въздуха и от наличието на газове, прах, дим и други вредни частици. Намалява се риска от възникване на пожари и се повишава общата производителност на персона.
Ползи от инсталирането на системи за водна мъгла в дървообработването и кожухарството
Намаляват се деформациите в дървото и кожата
Повишава ефективността на производствата
Повишава се скоростта на обработка
Намаляват се загубите вследствие на брак
Намалява се риска от възникване на пожари
Подобряват се условията на работа
• Удължава се живота на машините и инструментите