Водна мъгла в печатарството и производството на хартия

Водна мъгла в печатарството и производството на хартия

Хартията е особено чувствителна към промяна в температурните стойности и нивата на влажност. Условие за безпроблемно производство, съхранение и печат е да се поддържат в равновесие влагата в хартията и относителната влажност на въздуха. Системите с водна мъгла ефективно охлаждат и контролират нивата на влажност в големи промишлени помещения. Инсталирането на датчици за влажност и температура в производствените помещения или складовете за съхранение на хартия позволява контролиране на двата показателя.

Водната мъгла и влажността в печатници, заводи за производство на хартия и копирни центрове
Основният компонент на хартията - целулозните влакна - е с хигроскопичен характер. Материал, който е хигроскопичен, ще абсорбира влагата от влажна атмосфера или ще отдаде от собствена си влага при суха атмосфера. Този процес ще продължи, докато влажността в хартията влезе в равновесие (баланс) с атмосферната влажност на заобикалящата я среда. Когато целулозните влакна абсорбират или губят влага, диаметърът им се променя и настъпват деформации. Много от свойствата на хартията, като размери, гладкост, еластичност, се влошават вследствие на тези деформации. Следователно контролирането и поддържането на баланса между влажността в хартията и заобикалящата я среда е от съществено значение за качеството на хартията и последващия печат. Инсталирането на система с водна мъгла в производствените помещения, складовете за съхранение на хартия и печатниците значително намалят проблемите, свързани с ниската влажност през зимата и високите температури през лятото.
През зимата влажността на атмосферния въздух е по-ниска. Вътре в помещенията въздухът
допълнително се изсушава от работата на машините. В суха среда куповете и ролките хартия започват да отдават своята влага. Това се случва първо по външните ръбове, докато във вътрешността на хартията влагата запазва стойностите си. Получава се така нареченото накъдряне на хартията, което затруднява преминаването на листовете през пресата. Хартията се намачква или засича.
Поддържайки постоянна влажност в помещения с водна мъгла, се контролират измененията в размерите на хартията. Стабилизирането на размерите на листите с хартия е изключително важно при печат. Дори най-малката промяна в размера на листа ще доведе до изместване на редовете. При цветния печат ще се получат разлики при наслояването на цветовете, както и тяхната наситеност. Използвайки мъглуваща система, печатниците и копирните центрове значително намалят разходите си за брак и повишават качеството на крайния продукт.

Водната мъгла и статичното електричество в печатници, заводи за производство на хартия и копирни центрове
Статичното електричество е причина за слепване на листите един в друг. Това затруднява печата, особено когато той е двустранен. Електрическите заряди могат да генерират искри с напрежение до
25000V. Попадайки между листовете с хартия или в ролката, искрата започва да тлее. Когато настъпи възпламеняване, пожарът е бърз и всеобхватен. Щетите са значителни и могат до доведат до затваряне на печатницата или фалит. Водната мъгла, овлажнявайки въздуха, не позволява натрупване на статично електричество.
Ползи от инсталирането на система с водна мъгла:
• Подобрява се качеството на хартията и на крайния продукт
• Увеличава се стабилността на размерите на хартията
• Оптимално разпределение и нанасяне на мастилото при печат
• По-малко задръствания с хартия и паузи в производствения процес
• Намалява се накъсването и деформирането на хартията
• Намалява се статичното електричество и опасността от възникване на пожари.