Водна мъгла за птицеферми, кравеферми

Водна мъгла за птицеферми, кравеферми

Водна мъгла в животновъдството

  •  Водна мъгла за охлаждане на открито в кравеферми и свинекомплекси
  •  Водна мъгла за охлаждане и кламатизация на закрито в птицеферми и зайчарници
  •  Водна мъгла за намаляване на топлинния стрес за животни и хора
  •  Водна мъгла за дезинфекция
  •  Водна мъгла против прах и миризми в животновъдни ферми и стопанства

 Птиците и животните, като хората, са много по-продуктивни, когато се чувстват комфортно. Мъглуващите системи намалят топлинния стрес и увеличават производителността на птици, животни и хора.
Водна мъгла в птицеферми
Борбата с горещината през лятото е голямо предизвикателство за всички птицеферми. В условията на тежък топлинен стрес птиците намаляват приема на храна, забавят темповете си на расеж. Намалява се общото производство на яйца, размерът им и твърдостта на черупката. Спада броят на излюпените яйца, увеличава се смъртността.
Водната мъгла е ефикасен начин за намаляване на топлинния стрес във всички видове птицеферми. Смъртността вследствие на прегряване е драстично намалена. Освободени от топлинния стрес, бройлерите започват да се хранят и да наддават тегло. Носачките са по-активни и произвеждат повече яйца.
Водна мъгла в свинеферми и свинекомплекси
Инсталирани в свинеферми или свинекомплекси, мъглуващите системи намаляват температурата в помещенията. В резултат се увеличава апетита на свинете майки и те имат повече мляко. Кучилото се храни добре и расте. Малките могат да бъдат отбити по-рано и свинята майка да се върне към нормалният си ритъм.
Когато е горещо, изяждането на голяма порция храна не е в ума на никого. Това важи в пълна сила и при прасетата. С повишаване на околната температура настъпват физиологически промени в телата на прасетата или свинете. Повишава се телесната температура на животното, учестява се дишането и пулса. Това затруднява храненето и оказва последстващо влияние върху растежа.  Понижаването на температурите задейства биологичен механизъм, който кара прасетата да приемат повече храна. Мъглуващите системи оказват благоприятно действие и върху сексуалния нагон при мъжките прасета.

Водна мъгла в птицеферми Водна мъгла в свинеферми

 Водна мъгла в краварници, кравеферми
При високи температури в помещенията, подложени на топлинен стрес, кравите и говедата намалят приема на храна. Телесното тегло на животните пада, производството на мляко се намалява. Топлинният стрес оказва влияние върху общото здраве, репродуктивността и лактацията на кравите и говедата. Степента на топлиния стрес се определя като комбинация от няколко фактора - температура на въздуха, относителна влажност, радиация на слънцето и движение на въздушните маси. Животновъдите използват засенчване, вентилация и осигуряват достатъчно прясна питейна вода, за да помогнат на стадата да се справят с топлината. Често сянката и вентилацията просто не са достатъчни.
Изследванията показват,че инсталирането на мъглуваща система с цикличен режим на работа и принудителна вентилация на въздуха от вентилатори е много ефикасен метод за охлаждане на млекодойни крави и месодайни говеда. 

Охлаждане на открити кравеферми и свине комплекси с водна мъгла Вентилатори с водна мъгла за охлаждане в животновъдни ферми и стопанства

Ползи от инсталирането на система за водна мъгла в животновъдна ферма или стопанство:
• Намалява се топлинния стрес за животните и стопаните
• Увеличава се производството на яйца, мляко и месо
• Удължава се размножителния период и растежа
• Контрол на праха 
• Подтискане на миризмата